U banatskoj žitnici hleb peku Slovenci

Iz pekare "Žitoprodukta", koju je ugovorom o zakupu preuzela slovenačka firma "M.A.Č. Dondon" dnevno se potrošacičima u Zrenjaninu i okolini isporučuje 15.000 vekni hleba. Proizvodnja će krajem septembra biti udvostručena. Posle potpisivanja ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji na neodređeno vreme, između "Žitoprodukta" i firme "Dondon", nisu rešili velike finansijske i druge probleme, ali su stvorili uslove da uskoro izađi iz dugotrajne blokade računa. Zakupom pekare, mlina i manjeg dela smeštajnih kapaciteta, po ceni od 25 hiljada evra mesečno izbegnut je stečaj, jer su time, uz prihod od izdavanja u zakup silosa, biti namireni lični dohoci i omogućeno plaćanje dugova bankama i dobavljačima sirovina, posle zastoja od godinu i po dana. Slovenačka firma "Dondon" dve decenije se uspešno bavi pekarstvom.

U banatskoj žitnici hleb peku SlovenciIz pekare "Žitoprodukta", koju je ugovorom o zakupu preuzela slovenačka firma "M.A.Č. Dondon" dnevno se potrošacičima u Zrenjaninu i okolini isporučuje 15.000 vekni hleba, izjavio je danas generalni direktor "Žitoprodukta" Simo Grujesku.

Direktor Grujesku je kazao za Tanjug kako će proizvodnja krajem septembra biti udvostručena.

"Posle potpisivanja ugovora  o poslovno-tehničkoj saradnji na neodređeno vreme, između 'Žitoprodukta' i firme 'Dondon', nismo rešili velike finansijske i druge probleme, ali smo stvorili uslove da uskoro izađemo iz dugotrajne blokade računa," rekao je Grujesku, koji je i zastupnik državnog kapitala.

Grujesku smatra da je zakupom pekare, mlina i manjeg dela smeštajnih kapaciteta, po ceni od 25 hiljada evra mesečno izbegnut stečaj, jer su time, uz prihod od izdavanja u zakup silosa, biti namireni lični dohoci i omogućeno plaćanje dugova bankama i dobavljačima sirovina, posle zastoja od godinu i po dana.

Slovenačka firma "Dondon" dve decenije se uspešno bavi pekarstvom.

Ugovor sa "Žitoproduktom" potpisao je osnivač, direktor i suvlasnik "Dondona" Aleš Mozetič, ovoga puta kao zastupnik istoimenog srpskog preduzeća sa pekarom, registovanog u Pudarcima, četrdesetak kilometara jugoistočno od Beograda.

"Dondon" je još ranije, posle stečaja, zakupio subotičku "Fidelinku" kao i pekaru u Kikindi.

Od ukupno 60 hiljada tona smeštajnih kapaciteta u silosima "Žitoprodukta", "Dondon" koristi 6.500 tona, mlin, kao i pekaru, koja će  do kraja avgusta dobiti novu tehnologiju vrednu 600 hiljada evra.

U "Žitoproduktu", nekada najvećem žitomlinskom preduzeću u Banatu, ostalo je još 145 radnika.

Obaveza "Dondona" da preuzme 115 radnika.

Ugovor o zakupu na neodređeno vreme, potpisan je u specifičnim okolnostima, jer je "Žitoprodukt", u velikim dugovima, a u većinskom vlasništvu Đorđa Božića iz Zemuina, kome je država privremeno oduzela imovinu zbog afere oko kupovine zemljišta PIK "Zemun".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik